Інтерв’ю начальника управління ДМС України у Хмельницькій області
 Панькова О.М.

 

- Олег Михайлович, як відомо при досягненні особою відповідного віку, законодавством передбачено процедуру вклеювання до паспорта-книжечки зразка 1994 року фотокарток. Скажіть, будь ласка, як сьогодні отримати цю адміністративну послугу?

Насамперед, звертаю увагу, що підставою для отримання цієї адміністративної послуги є досягнення особою відповідного віку( 25- або 45 років). Щоб вклеїти фотокартку до паспорта- книжечки, зразка 1994 року, громадянам необхідно звернутись до територіального підрозділу міграційної служби за місцем реєстрації або ж до відповідного ЦНАП.

-Протягом якого часу особа може вклеїти фотокартку ?

Не пізніше ніж через місяць після досягнення особою 25- та 45- ти річного віку. Якщо особа протягом місяця не звернулась для отримання цієї адміністративної послуги, то паспорт такої особи вважається недійсним та підлягає обміну на ID-картку.

  • Чи можуть працівники міграційної служби відмовити у наданні послуги?

Так, звісно. Існують три фактичних підстави для відмови, зокрема:

  • недосягнення особою відповідного віку( 25- та 45- років);
  • відсутність фотокарток
  • особа звернулась пізніше, ніж через місяць після досягнення 25- або 45- ти річного віку( у такому разі паспорт зразка 1994 року підлягає обміну на ID-картку).
  • Скажіть, будь ласка, чи несе особа в разі несвоєчасності отримання адмінпослуги відповідальність? Яку саме?

Відповідно до законодавства України, особа притягується до адміністративної відповідальності. Це передбачено статтею 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачає, що проживання громадян України без паспорта, за недійсним документом або без зареєстрованого місця проживання- тягне за собою попередження. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені ч.1 цієї статті, - тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

  • Який термін надання адміністративної послуги та яка її вартість?

Послуга надається  безкоштовно, у п’ятиденний термін із дня подачі заяви.

  • В разі виникнення питань у громадян, куди їм необхідно звернутись?

Першочергово, мешканці області можуть звернутися на телефон «гарячої лінії» Управління за номером:(0382) 63-80-56 та 65-03-06, де протягом тижня фахівці надають консультативну допомогу. Також, знайти усю необхідну інформацію щодо діяльності міграційної служби та переліку адміністративних послуг можна на офіційному веб-сайті ДМС України.